MIKÄ ON SUOMEN ONNI?
MISTÄ SUOMEN ONNISSA ON KYSYMYS?

Suomen Onni on hersyvän tarttuva musiikki-iloittelu, joka on räätälöity vauhdikkaan musiikilliseksi aikamatkaksi. Se kertoo kivikaudella syntyneestä Onni Suomisesta (Marko Maunuksela), joka tarinassa ajautuu matkustamaan kylmään Pohjolaan. Matkallaan Onni tapaa Väinämöisen (Ilkka Vainio), joka laulaa hänet suohon, nousee Venäjän Karhun alta ja rakastuu Suomi-neitoon. Unohtumattomien sattumien sarjassaan Onni tulee vahingossa vaikuttaneeksi koko Suomen historiaan.

Suomen Onnissa pääsee ihastelemaan, kuinka monivivahteinen instrumentti ihmisen ääni voikaan olla. Esiintyjät ovat kuluneiden viikkojen aikana hitsautuneet vahvasti yhteen ja tekemisen meininki on harjoituksissa ollut helposti aistittavissa. Musiikin vaikutusta voi surutta ylistää voimaannuttavaksi.

Tällaisen prokkiksen tekeminen vaatii motivoitunutta ja innostunutta työryhmää ja sitä tällä ryhmällä totisesti on. Suomen Onnissa mukana – Marko Maunuksela (Ilmajoki), Ilkka Vainio (Espoo), Jenna Bågeberg (Jyväskylä), Pasi Vainionperä (Toijala), Jessica Uussaari (Turku), Janus Hanski (Helsinki), Hanna Ojanaho (Turku) ja Ville Immonen (Turku). Käsikirjoitus ja ohjaus Heikki Paavilainen. Musikaalisen ilotulituksen toteuttaa Jari Puhakan Onnellinen Orkesteri. Lumoavan liikkeen luovat Hanna Ojanaho ja Ville Immonen ja teknisen riemun takaa puolestaan YT Rauta ja Ääni – Hannu Yli-Tuomola ja Otto Toivonen tiimeineen.

Suomen värikäs historia on musiikin keinoin kääritty vahvan energiseksi kokonaisuudeksi. Esitysten musiikkina kuullaan tuttuja kansallisaarteita ja jotta mikään ei jää arvailujen varaan – tässä listaa lauluista:

Armi, Bensaa suonissa, Bye bye baby, Den glider in, Eläköön elämä, En vastaa jos soitat, Haaveet kaatuu, Hard rock Halleluja, Hengaillaan, Hitti Litti Litmanen, Hopeinen kuu, Jos et sä soita, Keke Rosberg Formula Rock, Kolmatta linjaa takaisin, Kotimaani onpi Suomi, Laiskotellen, Lapponia, Liian paljon rahaa, Miksi puhelin ei soi, Minä soitan sulle illalla, Myrskyluodon Maija, Nikkelimarkka, Nykäsen Matti, Paratiisi, Poika (saunoo), Puhelinlangat laulaa, Pump pump, Rahaa rahaa rahaa, Rikas mies jos oisin, Ring ring, Satumaa, Sellainen on puhelin, Sininen ja valkoinen, Soitin vain kun taas sua kaipaan, Suomen Onni, Suuret setelit, Tahdon olla sulle hellä, Tankeros Love, Telefooni Afrikassa, Tie uuteen päivään, Toivotaan toivotaan, Urheiluhullut, Valoa ikkunassa, Varsinaiset Seiväsmatkat, V-tyyli, Yksinäinen saarnipuu.

MAISTIAINEN SUOMEN ONNISTA YouTubessa

KÄSIKIRJOITTAJAKSI JA OHJAAJAKSI KUTSUTTIIN HEIKKI PAAVILAINEN

Seinäjoen Tangomarkkinoille suunnitellaan joka vuosi mielenkiintoisia ohjelmanumeroita, joista syntyy uusia tangomarkkinahelmiä. Siitä Suomen Onnissakin on kysymys.

Haussa oli näyttämöalan ammattilainen, jolla on uutta annettavaa kesäfestarin ohjelmistoon. Heikki Paavilainen osoittautui etsityksi henkilöksi. Hänellä on kokemusta ja näkemystä ottaa ohjat käsiinsä sekä kyky pitää hallussa suuremmankin porukan ohjaaminen.

Millä mielin otit pestin vastaan?

Olin päättänyt pitää vuoden tauon 2017, käsikirjoituksia ja ohjauksia kesäteatteriin kun oli tullut tehtyä jo 8 vuotta putkeen. Mutta tämän kysymyksen edessä olin kuitenkin iloinen ja otettu, kun Suomen Onnin tuotantotiimi oli talvella yhteydessä ja kysyi, olisiko mahdollista tehdä käsikirjoitusta ja ohjausta Seinäjoen Tangomarkkinoiden yhteyteen.

Ja kun aiheena on suomalaisuus, onnellisuus ja tyylilaji hyvinkin ”pilke simäkulmassa”, oli helppo tarttua työhön.

Seinäjoen Tangomarkkinoita olen seurannut aina tiiviisti ja minulla on ollut ilo työskennellä Arja Korisevankin kanssa, monta kertaa. Tango on soinut monessa käsikirjoittamassani musikaalissa. Se on lähellä sydäntäni.

Lavalla oleva ryhmä on erittäin karismaattista ja Jari Puhakan sovitukset ja potpurit uskomattoman hienon kuuloisia. Päivääkään en ole katunut, että lähdin mukaan, on ollut ilo tehdä tätä. Odotan jännittyneenä ja uteliaana heinäkuuta ja Seinäjokea. Meillä on ollut niin hyvä yhteishenki tätä tehdessä.

SUOMEN ONNI HERKUTTELEE MUSIIKILLA JA YLLÄTYKSILLÄ

Ilkka Vainio on suomalaisille tuttu nimi niin musiikkituottajana, sanoittajana kuin laulajanakin. Suomen Onnissa hänelle on langennut kertojan osa, jossa lienee silkkaa etua edellä mainituista.

Suomen Onnin ensiesitykset alkavat heinäkuussa Seinäjoen Tangomarkkinoilla ja syksyllä konserttisaleissa. Ilkka ”Lönnroth Väinämöinen” Vainio, millainen tunnelma uuden projektin alla vallitsee?

Odotan innolla, että pääsemme viemään Suomen Onni -musiikki-iloittelua kuulijoille pitkin kaunista, onnillista Suomea. On hienoa, että aloitamme juuri Tangomarkkinoilla uuden musiikki-iloittelun, joka on hyvä lisä Tangomarkkinoiden musiikkia ja tarinoita vaativalle, iloiselle yleisölle. Itse olin otettu, kun minua pyydettiin mukaan.

Suomen Onnissa on osaava partio, joiden kanssa olen tehnyt jo vuosia yhteistyötä, kuten energinen ja valoisa Tangokuningas Marko Maunuksela, vuonna 2007 Kari Tapion kanssa valitsemani Tangokuningatar Jenna Bågeberg, keikoilla ja konserteissa kanssani kiertävä, toisen polven taiteilija, Janus Hanski, sekä luottokapellimestari Jari Puhakka.  

Ilokseni olen saanut kohdata Suomen Onni -treeneissä uusia taiteiljoita, joiden kanssa myös kaikki toimii, ja hyvin. He ovat taitavia ja valovoimaisia, joista kuullaan kunnolla ja juhlien. Painakaa mieleen nimet Jessica Uussaari, Hanna Ojanaho ja Ville Immonen, sekä nouseva kenttäratsu Pasi Vainionperä.

Yleisö on tottunut odottamaan minulta yllätyksiä. Sen voin luvata, ettei ilman niitä mennä tätäkään. Lupaan, että tulet onnilliseksi, kun tulet katsomaan Suomen Onnia.  

Musiikista vastaa kapellimestari Jari Puhakan luotsaama 6-miehinen orkesteri.

– Suomen Onnin musiikki herättää tunteita, ennenkaikkea iloa ja muistoja nuoruusajan Suomi-iskelmistä kuten Tankeros Love ja Tahdon olla sulle hellä. Myös suomalaisuus ja isänmaa on vahvasti läsnä alkutahdeista alkaen, alkaahan iloittelumme sinivalkoisissa tunnelmissa ja päättyy upeasti maatamme vahvasti kunnioittavaan accapella-laulunumeroon. Huumoriakaan ei ole unohdettu, venyyhän onnilaiset aina formularadoilta V-tyyliin saakka!, Lontoon sykkeestä tavoitettu Jari Puhakka valottaa.

SUOMISEN ONNI MAUNUKSELAN MARKO

Suomen Onnin rooliin istui loistavasti viime vuosina viihteen todelliseksi multitalentiksi muovautunut Marko Maunuksela. Suuri yleisö muistaa hänet vuoden 2010 Tangokuninkaana, mutta yhtälailla lukuisista teatterirooleista, juontajatehtävistä ja juuri julkaistusta #RAUTAVAARA2017 -albumista.

Pääroolin esittäjälle on helppo esittää kysymys – miten sinä kuvailisit Suomen Onnin sisältöä?

Hersyvää huumoria, loistokkaita sikermiä suomalaisista klassikoista. Upeita sooloja. Heittäytymistä! Yllätyksiä! Makupaloja Suomen onnellisesta historiasta!

Suomen Onnissa kiteytyy hienosti paljon suomalaista historiaa, asioita mistä olemme ylpeitä. Se toteutetaan musiikin ja myöskin humoristisen kerronnan keinoin. Ja pitäähän sitä tietenkin yksi kunnon rakkaustarinakin ujuttaa teokseen mukaan. Miten sitä muuten esim. lavatanssien merkitystä suomalaisten lisääntymisessä korostettaisiin, ellei Onni pääsisi onnellisesti saatille. Luvassa on laaja tunneskaala. Saa nauraa, saa kyynelehtiä tunteikkaasti, saa varmasti laulaa vaikka mukana jos siltä tuntuu. Ja kenen puhelin siellä taas soi?, hehkuu Marko Maunuksela pilke silmäkulmassaan.

SUOMEN ONNI ENSI-ILTA SEINÄJOEN TANGOMARKKINOIDEN AIKAAN

Seinäjoen Kaupungintetatterissa nähdään ensimmäiset esitykset  
torstaina 6.7. klo 15
perjantaina 7.7. klo 15
lauantaina 8.7. klo 15

Liput 42 e / OP Visa-etu 40 e Tiketti / Tangomarkkinat
Lisätiedot: www.tangomarkkinat.fi/artisti/suomenonni

SUOMEN ONNI -KIERTUEMUOTOISENA MARRASKUUSSA
4.11. Turku, Konserttitalo (Lippupiste / Konserttitalo)
5.11. Pori, Promenadikeskus (Ticketmasters)
6.11. Hämeenlinna, Verkatehdas (Ticketmasters / Verkatehdas)
7.11. Järvenpää, Järvenpäätalo, Sibelius-Sali (Lippupiste / Järvenpäätalo)
8.11. Lahti, Sibeliustalo (Lippupiste / Sibeliustalo)
10.11. Kuhmo, Kuhmo-talo (Kuhmo-talo / Pohjanmaan Lipputoimisto)
11.11. Oulu, Madetojan Sali (Ticketmasters)
12.11. Kuopio, Musiikkikeskus (Lippupiste / Musiikkikeskus)

Liput 39,- + palvelumaksut. Konsertit klo 19.
Lisätiedot tästä.